Виды проверки валюты - Фото №2

Як детектор здійснює перевірку грошей?

У світі існує безліч підробок, які дуже важко розпізнати неозброєним оком. Раніше ми писали як правильно вибрати детектор, щоб не потрапити у пастку до шахраїв. Детектори валют також різняться за видами перевірки, або за видами детекції. Поговоримо про базові, які актуальні саме зараз.

Види детекції банкнот

1. Перевірка валюти за оптичною густиною

Цей вид контролю використовується лише в автоматичних детекторах та лічильниках валюти. Перевірка на справжність здійснюється за першою перевіреною купюрою, що пройшла детекцію. Якщо щільність відрізняється хоча б у півтора рази, детектор також повідомить про помилку. Тому якщо бачите, що купюри відрізняються за зношеністю, то й щільність у них різна.

2. Геометрична детекція, або перевірка за розміром

На переглядових детекторах інфрачервоних або ультрафіолетових, є розмірна шкала, в основному вона знаходиться у нижньому робочому полі. Розмірною шкалою можна вимірювати точний розмір купюри, що перевіряється. В основному їй користуються, якщо купюра надірвана, або не вистачає певної частини. Якщо це автоматичний детектор, а не переглядовий, перевірка геометричних розмірів відбувається за замовчуванням. У разі виявлення підозрілого розміру, детектор автоматично повідомить про помилку.

3. Перевірка на наявність магнітних міток

Магнітна мітка - це спеціальні знаки, що наносяться на папір дорогими фарбами. Ці позначки розташовані в чітко визначеному місці. Наявність магнітних міток перевіряють спеціальні датчики, що знаходяться усередині детектора. Тому, якщо обізнаний, де вони розміщуються, перевіряється, то з легкістю може перевірити купюру на наявність магнітних міток.

Що потрібно для цього зробити? Втративши купюру про датчик, який знаходиться в нижньому робочому полі. Якщо купюра видає звук, значить на ній присутня магнітна мітка. Якщо звуку немає, то відповідно купюра фальшива.

Вид контролю в білому світлі, що проходить (або на просвіт)

Лампа для перевірки розташована у нижній частині робочої поверхні (донне освітлення). Перевіривши та просвітивши банкноту у цьому світлі, можна побачити захисні нитки, розташовані на купюрі, водяні знаки, смуги, зображення, які також додатково розміщуються на купюрі, як з тильного, так і лицьового боку.

Ультрафіолетова перевірка. Одна з базових видів перевірки, якою оснащені здебільшого всі детектори та лічильники валют. Ультрафіолетовий детектор може перевірити лише спеціальні нанесені фарби. Які видно лише в ультрафіолетовому випромінюванні. Ультрафіолетовий детектор дає можливість побачити спеціальні нитки та смуги. Фарби нанесені на валюту проглядаються лише в ультрафіолетовому світлі.

Інфрачервона перевірка. Банкнота також має нанесені на папері метамерні фарби. Ця фарба також розташована у певних місцях. Під час перевірки лише в ІЧ світлі, вони будуть відображатися.