Как делают картонные коробки - Фото №2

Про засоби застосування ми писали у статті «Як використовувати картонні коробки». Обговоримо виробництво упаковки – технології, етапи виготовлення, видаткову сировину, нюанси.

Виготовлення коробки з картону: методи отримання сировини

Почнемо тему із отримання витратного матеріалу – картону. Це папір збільшеної густини з деревних волокон. Виробничий процес змішує відходи дерева, макулатуру або целюлозу з мінеральними компонентами, синтетикою, барвниками, речовинами, що клеять. Виходить легка, щільна, добре приймає різні форми сировину.

Виробництва картону включає 4 етапи:

  • розмелювання;

  • виливок;

  • прес;

  • висушування.

Один із варіантів картону – гофрокартон (2 картонні шари, між ними хвилястий папір).

Як роблять картонні коробки із його використанням? Втілення простої ідеї в життя дало упаковку міцнішу, ударостійку. Технологія тут складніша. Сировину кондиціонують протягом доби за 15 градусів. На верстатах за допомогою циліндрів нагрівають і зволожують його - папір краще просочує клей. Після гофропрес надає їй хвилястість. Потім кілька етапів йде склейка з плоскими частинами картону. У сушильні клей твердне, завершується все охолодженням.

Безпосереднє формування картонної упаковки

Витратники нарізають поздовжньо та поперечно за допомогою дискових ножів. У процесі сировина ущільнюється. За розкриванням з'являється рилевка - лінії згинання. У заготовках роблять прорізи, наносять клей. Це технологія для стандартних форм тари. Як роблять картонні коробки складних форм? Рилювальні лінії не використовують. У справу йде штанц-форма, куди матеріал кладуть, прокочують валами.

Остаточний етап – складання. Руками або автоматизованій тарі надають об'єм, фіксують клеєм, скобами, скотчем або за допомогою прорізів.

Процес може включати:

  1. Друк – наноситься символіка, щоб брендувати упаковку або перетворити на подарункову. Використовують трафарет, офсет, цифровий друк, флексографія.

  2. Оздоблення – ламінація, покриття плівкою, лаком. Збільшуються міцність, зносостійкість, вологонепроникність.

Готові вироби використовують для зберігання та перевезення як тару для невеликих і великих подарунків, а також сотнею альтернативних способів.

У наступній статті читайте про те, як працює грошова скринька.