Основные виды детекторов. Типы проверок на подлинность - Фото №2

Разновид детекторів

Детектори в основному поділяються на два типи: автоматичний та переглядовий.

Для того, щоб визначати справжність грошей, зараз розроблено багато приладів, якими ви можете здійснювати перевірку валюти.

Для цього вам необхідно знати всього кілька простих значень, щоб розуміти чим детектори відрізняються один від одного, і які у них функції.

Перегляданий детектор валют здійснює візуальну перевірку банкноти. Детектор допомагає побачити базові захисні мітки, які в принципі можна обдурити, якщо перевіряючий не надто володіє інформацією, як ці мітки повинні розташовуватися на купюрі. Тому перевірку потрібно здійснювати дуже уважно, оскільки останнє рішення про справжність підтверджує перевіряючий.

Переглядівний детектор валют поділяється на два види автентифікації

  1. Ультрафіолетові (УФ) переглядові детектори валют
  2. Інфрачервоні (ІЧ) переглядові детектори валют

Ультрафіолетові детектори валют (УФ) - перевіряють справжність зображення в ультрафіолетовому світлі. Перевірка здійснюється за рахунок того, що в папір для купюри додані спеціальні фарби, які не світяться в ультрафіолетовому світлі. Тобто при ультрафіолетовій переглядній детекції справжня банкнота не світитиметься, а підробка випромінюватиме червоне свічення. Цей вид перевірки бажано використовувати не завжди, тому що можна червоне світіння прийняти за справжність. Ультрафіолетовий детектор здатний розпізнати лише дуже грубу підробку. Тому, якщо у вас великий потік валюти, купуйте потужніший детектор, щоб не потрапити в пастку до шахраїв.

Однак ультрафіолетову детекцію не варто залишати поза увагою. Тому що ультрафіолетові детектори мають широкий асортимент, оснащені додатковими інструментами для перевірки, це можуть бути магнітні датчики, збільшувальні лупи, які приєднуються до детекторів. Також звертайте увагу при виборі детектора на потужність ламп, якими вони оснащені. Чим більша потужність лампи, тим достовірнішою буде перевірка.

Інфрачервоні переглядові детектори - оснащені інфрачервоними променями для перевірки. Інфрачервоні переглядові детектори вважаються надійнішими для перевірки. Перевірка валюти в інфрачервоному випромінюванні майже неможливо обдурити, оскільки інфрачервоні промені потужніші на кшталт випромінювання. Практично на всю валюту різних країн наносяться метамерні фарби (дорога фарба, яка видно тільки в ІЧ світлі). Цю фарбу видно тільки в інфрачервоному випромінюванні, тому якщо ця фарба не дає свічення в інфрачервоному світлі, значить ця купюра підроблена.

Але попередньо теж потрібно знати, де ця фарба розміщується на купюрі. В основному ця мітка розташовується з лицьової правої сторони.

Автоматичні детектори валют: Перевірка на справжність здійснюється автоматично. Автоматичні датчики оснащені додатковими видами перевірки. Геометричний контроль, який здійснюється автоматично, аналіз нанесеної фарби на купюру, ультрафіолетовий та інфрачервоний контроль, перевірка на наявність магнітних міток на купюрі, оптична густина (цілісність, потертості).

Автоматичні детектори дуже зручні у використанні. Не вимагають від перевіряючого інформації, вони просто простягають купюру, і весь аналіз перевірки по всіх видах контролю видають на екран.

Автоматичні детектори бувають моновалютні (які налаштовані на перевірку певної купюри) та мультивалютні (які здійснюють перевірку різних купюр). Також автоматичні детектори оснащені функціями виведення на екран: номінал