Как правильно выбирать стрейч пленку - Фото №3

Стрейч-плівка - популярний і практичний матеріал, який застосовується при транспортуванні та складуванні вантажів. Сьогодні її використовують практично всюди: транспортні, логістичні, торгові організації рідко обходяться без цього простого, але потрібного пакувального матеріалу. Але при всій простоті плівки її вибір — відповідальне завдання, оскільки помилка може негативно вплинути на збереження вантажу при його транспортуванні.

Особливості вибору стрейч-плівки

При виборі стрейч-плівки враховується кілька основних факторів: вага вантажу, наявність гострих кутів та спосіб упакування. Розглянемо ці чинники докладніше.

Залежно від ваги вантаж прийнято розділяти на три категорії: легкий, середній та важкий. Для легких вантажів – невеликих за вагою товарів у картонній або пластиковій упаковці – можна сміливо застосовувати плівку завтовшки 15-17 мкр. Якщо має бути транспортування вантажу середньої тяжкості, краще віддати перевагу матеріалу з товщиною 20 мкр. Найміцніша стрейч-плівка товщиною 23 мкр застосовується при упаковці важких та негабаритних товарів, наприклад – газоблок, цегла, металеві вироби.

Как правильно выбирать стрейч пленку - Фото №4

Наступним параметром плівки для пакування є її розтягування. Вибір за цим параметром є особливо важливим при упаковці вантажу на спеціальному обладнанні, а не вручну. Наприклад, плівки з розтягуванням до 150% підійдуть для напівавтоматичних ліній низької продуктивності, що використовуються на маленьких складах. Для середнього складу або терміналу з більш продуктивними автоматичними лініями упаковки краще використовувати плівку з розтягуванням 180-220%. Великі ж логістичні центри та склади зазвичай використовують високопродуктивні машини, і тут для пакування великих партій вантажу в стислий термін потрібно використовувати плівку з розтягуванням близько 300% і більше.

При виборі матеріалу для упаковки вручну потрібно враховувати не тільки ширину плівки – хоча це також важливо, адже існують ролики із плівкою шириною від 50 до 250 мм. Але не менш важливим моментом є вага рулону, адже вручну працювати з багатокілограмовим мотком плівки буде важко. Оптимальний вибір для ручного пакування - це рулони вагою 1,5 кг.

Пара корисних порад при виборі

Вибираючи стрейч-плівку, зверніть увагу на кольорові варіанти. По-перше, плівка різних кольорів спростить ідентифікацію різних категорій вантажу на складі. І, по-друге, на кольоровій плівці краще видно пошкодження вантажу, що важливо при його прийманні.

При покупці цього пакувального матеріалу варто уважно оглядати рулони на предмет рівності намотування, відсутності отворів та розривів. Інакше якість упаковки та збереження вантажу можуть постраждати.