Кожен сучасний товар, незалежно від його призначення, має штрих-код — специфічний носій інформації, що дозволяє на невеликій площі упаковки, наклейки або етикетки розмістити необхідну інформацію про товар. Щоб рахувати цю інформацію та занести її до бази даних — наприклад, складської чи торгової програми — необхідний спеціальний пристрій: термінал збору даних. Або скорочено — ТСД.

Вибір терміналу збору даних починається з необхідності визначитися, який тип пристрою знадобиться: адже є термінали загального застосування, промислового призначення або монтуються. Вибираючи ТСД першого типу, необхідно розуміти, з яким обсягом даних йому доведеться працювати. Виходячи з цього, пристрій підбирається за такими параметрами, як об'єм пам'яті та ємність вбудованої батареї. Адже основне призначення ТСД загального застосування - це робота з товарами, розташованими далеко від стаціонарного комп'ютера. Інакше простіше (і дешевше!) було б обзавестися сканером штрих-коду, що працює у зв'язці з комп'ютером. Але сканери можуть працювати лише в безпосередній близькості від носія бази даних, у той час, як термінал збору даних дозволяє проводити операції зі сканування далеко від нього, наприклад, прямо в торговому залі маркету. Відповідно, запасу його автономності — тобто пам'яті та батареї — має вистачити, щоб повністю виконати облік необхідних товарів, і лише потім переслати їх на комп'ютер.

Рівень захисту ТСД - також важлива характеристика. Адже навіть при дбайливому зверненні не можна повністю виключити ймовірність падіння пристрою або попадання на нього вологи. Тому якщо дозволяє бюджет, варто звернути увагу на захищені моделі, що витримують неодноразові падіння з висоти 1,5-2,5 метра на тверду поверхню.

Додаткові функції ТСД

Крім стандартного функціоналу, необхідного для проведення переобліку або інвентаризації товарів, деякі моделі мають ряд додаткових функцій, які можуть виявитися корисними. Серед таких можливостей можна виділити:

  • наявність камери – під час інвентаризації може виникнути ситуація, яка потребує візуального звіту: наприклад, пошкодження упаковки. Камера дозволяє оперативно отримати зображення найвищої якості;
  • функція голосового зв'язку — кажучи, ТСД може виконувати роль телефону. Корисно, коли регулярно виникає потреба у спілкуванні зі співробітником, який працює з терміналом;
  • GSM/3G модуль — стане в нагоді там, де з різних технічних причин неможливо організувати Wi-Fi мережу, але при цьому виникає необхідність у передачі даних;
  • і, нарешті, деякі моделі ТСД можуть бути оснащені навігаційним GPS-модулем, що дозволяє отримувати статистику пересування співробітника для оптимізації логістики під час роботи у великих приміщеннях.

Купівля терміналу збору даних – відповідальне завдання, і вибір оптимальної моделі нерідко краще довірити досвідченим консультантам компанії-постачальника. Тоді перевага у бік того чи іншого пристрою буде максимально аргументованою.