Необхідність у друкарському обладнанні виникає у кожній торговій точці. Адже на товарах обов'язково мають бути цінники, етикетки із необхідною інформацією, а при купівлі потрібно видати клієнту чек. Вибір обладнання для друку чеків та етикеток – одне із завдань ще на етапі відкриття торгової точки. Як вибрати принтер для друку чеків та етикеток та наскільки складний цей вибір? Фахівці компанії Форніт пропонують просте рішення: потрібно відповісти лише на 4 питання, і вибір стане цілком очевидним.

Запитання 1. Скільки етикеток потрібно буде друкувати за день?

У документації до кожного принтера можна знайти інформацію про рекомендовані обсяги друку протягом зміни. Залежно від типу принтера — настільний чи мобільний, напівпромисловий, промисловий — ці обсяги становлять відповідно до 5 000, до 20 000 та до 100 000 етикеток. Таким чином, якщо в день необхідно маркувати не більше ніж п'ять тисяч товарів, оптимальним вибором стане недорогий настільний або мобільний принтер.

Корисна порада: у ряді випадків при визначенні навантаження на майбутній принтер варто брати до уваги не лише сумарний обсяг друку, а й його розподіл за відділами.

Приклад: є магазин із щоденним обсягом продажів близько 10 000 товарів, що складається із двох відділів. У кожному відділі є працівник, відповідальний за маркування товарів. Який принтер для друкування етикеток потрібно купити? У цьому випадку краще придбати два мобільні пристрої, ніж один напівпромисловий принтер.

Запитання 2. Як довго повинна зберігатися інформація на етикетці?

Існує два основні різновиди принтерів: термо- та термотрансферний. Перші — дешевше і власними силами, і в частині витратних матеріалів, але нанесена на етикетку інформація з часом — а це може бути в межах місяця, залежно від умов зберігання — потьмяніє і набуде нечитального вигляду. Тим не менш, ніша, де використовуються термопринтери, досить велика: наприклад, це маркування продуктів харчування з обмеженим терміном реалізації.

Етикетка, надрукована на термотрансферному принтері, зберігається набагато довше. Відповідно, цей тип друкувального пристрою потрібно вибирати тоді, коли йдеться про маркування товарів із тривалим терміном зберігання.

Запитання 3. Якого розміру потрібні етикетки?

Середньостатистичний товар із асортименту супермаркету зазвичай маркується етикеткою шириною 58 мм (два дюйми). Цього розміру цілком достатньо, щоб завдати всю необхідну інформацію. Тим не менш, якщо цього розміру мало - варто звернути увагу на чотиридюймові моделі, що працюють з етикетками шириною 110 мм із областю друку, залежно від моделі принтера, в межах 102-105 мм.

Шестилюймові принтери використовуються ще рідше, і зазвичай область їх застосування - це компанії-перевізники, де такі пристрої використовуються для друку транспортних накладних.

Запитання 4. Наскільки дрібним буде шрифт?

Умовно принтери етикеток можна розділити в залежності від дозволу на моделі, що видають друк як 200, 300 і 600 точок на дюйм (dpi). Стандартного дозволу 200 точок достатньо, щоб нанести інформацію на етикетку середньостатистичного товару у вигляді штрих-коду та тексту з розміром шрифту більше 5. Тут варто уточнити, що йдеться про паперові етикетки, оскільки для нанесення інформації на тканину – нейлон чи сатин – краще застосовувати принтер з роздільною здатністю 300 пікселів. Він також підійде для друку тексту "четвертим" розміром шрифту та більш високоякісної графіки.

Якщо ж на етикетку треба нанести великий обсяг інформації, то вибір робиться на користь моделей з роздільною здатністю 600 dpi. Такий принтер може видати чіткий і читальний текст навіть за розміром шрифту 2, що дозволяє нанести на етикетку великий обсяг даних.

Відповівши на ці чотири питання, можна аргументовано визначитися з параметрами майбутнього принтера для друку етикеток. Вибір конкретної моделі за цими параметрами вже набагато простіше завдання, адже в нашому каталозі є все необхідне, а консультанти завжди раді допомогти визначитися!